Moottorinohjailaite vastaanottaa antureilta signaaleita ja lähettää tunnistimille takaisin. Tämä on jatkuvaa kiertoa.
Esim. Ilmamassamittari lähettää ohjainlaitteelle tietoa paljonko ilmaa on, jonka avulla ohjainlaite lähettää tietoa ruiskutussuuttimen anturille joka säätää kuinka paljon polttoainetta laitetaan.
Moottorinohjainlaite muuttaa kuljettajan viestimän kuormituspyynnön toiminnoksi. Ohjainlaite myös diagnosoi itseään jatkuvasti ajonkin aikana ja sytyttää heti merkkivalon mittaristoon, jos se huomaa vajaatoimintaa jossain sen piirissä olevissa laitteissa.
Moottorinohjainlaitteen pakolliset tiedot:
- moottorin sisään imettävän ilman massa ( kuinka monta grammaa sekunnissa)
- kuljettajan antaman kuormituksen tieto
- kaasuläpän asentosignaali
- kampiakselin asento (kertoo kierrosluvun)
- nokka-akselin asento ( kertoo missä asennossa moottori on)
- lambda tunnistin (1. lambda mittaa pakokaasujen hapen määrää. 2. lambda mittaa toimiiko katalysaattori)
- nakutustunnistin ( kertoo jos seos syttyy liian aikaisin. Tällöin seos palaa yliääninopeudella)
Ilmamassa anturi mittaa paljonko moottori imee ilmaa, jonka avulla ruiskutussuutin saa tiedon paljonko polttoainetta laitetaan. Samalla lähtee tieto sytytyksen ohjainlaitteelle joka kertoo koska seos sytytetään.
Ilmamassa mittari toimii niin että siinä oleva platina levy yritetään pitää koko ajan tietyssä lämpötilassa(n80-90 astetta) joka lämmitetään syöttämällä sinne jännitettä. Ilmamassa mittari mittaa massan sillä tiedolla, paljonko jännitettä joudutaan syöttämään mittariin.
Imusarjan paine. Mitä suurempi alipaine on imusarjassa, sitä lyhyempi on suihkutusventtiilien aukioloaika.
Kaasuläpän asentotunnistin tunnistaa ja kertoo moottorinohjailaitteelle missä asennossa kaasuläppä on.
Kampiakselin asentotunnistin:
- kertoo kierrosluvun
- optimoi sytytyshetken, suihkutushetken sekä suihkutuksen keston
Nokka-akselin asentotunnistin:
- kertoo suihkutushetken ja sytytyshetken
Nakutustunnistin:
-mittaa sylinterin tärinän
-optimoi sytytyksen hetken
Lambda tunnistin:
-mittaa pakokaasuista hapen määrää
-1. lambda mittaa hapen
-2. lambda valvoo katalysaattorin toimintaa
Moottorin käyttölaitteet
Kaasuläppä
Mitä suurempi ilmamäärä, sitä enemmän bensiiniä lisätään
Kaasuläppä tuottaa pumppaushäviöö, koska kaasuläppä rajoittaa imettävän ilman määrää, jolloin moottori joutuu imemään ilman sylinteriin. Diesel autoissa ei ole kaasuläppää.
Suihkutussuutin
Ruiskutussuutin suihkuttaa polttoaineen imettävän ilman sekaan.(vain bensiinikoneissa) Suihkutussuuttimen aukioloaika säätää kuinka paljon polttoainetta suihkutetaan. Suihkutussuutin on joko kiinni tai auki ja paine on aina sama.(ei ole mitään välimallia)
Sytytystulppa
Mitä korkeampi kierrosluku on, sitä aikasemmin kipinä annetaan sylinteriin (ennen yläkuolokohtaa).
Kipinä annetaan enne yläkuolokohtaa sen takia, että seos syttyisi hyvin, eikä jäisi palamatonta seosta. Moottorinohjaus säätää sytytyshetken.
Kuvassa on erittäin yksinkertainen piiros sytytysjärjestelmästä. Kun kytkin kytketään, kulkee jännite ensiokäämiin, joka muodostaa ympärilleen magneettikentän. Sitten kun kytkin avataan, jännitteen kulku ensiokäämille loppuu, jolloin ensiokäämissä oleva magneettikenttä lähtee liikkeelle ja indusoituu toisiokäämissä suureksi jännitteeksi jonka ansiosta jännite on niin suuri että se hyppää sytytystulpan kärjen välin yli.
keskiviikko 30. lokakuuta 2013
torstai 3. lokakuuta 2013
Vianmääritystä Seat Ibizasta
Eilen saatiin Kallen ja Eelin kanssa tehtäväksi etsiä vika Seat Ibizasta, kun siinä paloi moottorinhäiriövalo. Ensimmäisenä laitettiin autoon testeri kiinni, jolla saatiin vikakoodiksi katalysaattorin vajaatoiminta. Tämän jälkeen tehtiin päästömittaus, jotta saataisiin selville onko katalysaattori rikki vai toimiiko se normaalisti.
Kyseinen Seat Ibiza |
Ensin päästömittaus antoi hieman ristiriitaista tietoa, mutta hetken lämmityksen jälkeen se näytti normaaleja arvoja, joten päädyttiin nostamaan auto nosturilla ylös ja käyttää se lämpöiseksi jotta voisi mitata pakoputken lämpötilan ennen ja jälkeen katalysaattoria. Jos lämpötila on katalysaattorin jälkeen suurempi kuin ennen sitä, toimii katalysaattori täydellisesti. Lämpötila oli kuitenkin katalysaattorin jälkeen matalampi kuin ennen sitä, joten hetken järkeilyn jälkeen alettiin mittaamaan oskiloskoopilla toisen lamda-anturin toimintaa.
Jälkimmäisen lambda-anturin liitin |
Kun alettiin mittaamaan jälkimmäisen lamda-anturin toimintaa oskiloskoopilla, täytyi ensin työntää kuparilangan pätkät liittimeen jotta saataisiin kosketus liittimien johtoihin. Oskiloskooppi antoi koneelle lambdasta pelkästään häiriösignaalia jolloin päädyimme siihen tulokseen että kyseinen lamda oli rikki. Tämän jälkeen haettiin uusi lamda ja ei muuta kun autoon kiinni vaan. Lopuksi vielä nollattiin vikakoodit testerillä ja auto on valmis.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)